De 1,5 meter-afstand maatschappij

Het ziet er naar uit dat we zullen moeten wennen aan het afstand houden en aan social distancing.  Dat betekent dat ook wij als schaakclub ons voor de nabije toekomst moeten instellen op de  “1,5 meter-afstand-maatschappij”.

Wat zal dat voor ons inhouden? Meer ‘online-schaken’ natuurlijk, want we moeten in training blijven voor betere tijden, die zeker zullen komen. Dat zijn we gaan doen sinds we niet meer naar de club kunnen gaan. We hebben op Chess.com en op Schaakmatties voor onze jeugd, ‘Club De Volewijckers’ opgericht.

Maar over een tijd zal het, naar we mogen aannemen, weer mogelijk zijn om op de club te schaken. Onder strenge voorwaarden. Goed om erover na te denken hoe het er straks aan toe zal gaan bij het schaken op onze club.

De vraag is of wij onze edele schaaksport op een andere manier zullen moeten beoefenen in de “1,5 meter-afstand-maatschappij”.

 

                            

 

In de eerste plaats mogen we elkaar geen hand meer geven, nadat we elkaar een prettige wedstrijd hebben gewenst. Jammer dat dit ritueel nu tot het verleden behoort, want hiermee werd het sportieve karakter van onze sport bij uitstek tot uitdrukking gebracht.

Zullen we straks op enige afstand van de schaaktafel moeten gaan zitten? Waarschijnlijk wel, denk ik. Want anders hebben we geen anderhalve meter afstand tot het midden van het schaakbord in acht genomen. Of ga ik hierin nu te ver?

Op de stoel gezeten hebben we dan een afstand van 1,5 meter tot het midden van het schaakbord. Afwisselend kunnen de spelers het bord benaderen en hun zet doen, zodat te allen tijde de spelers op minstens 1,5 meter van elkaar verwijderd blijven.

Je moet dan wel goede ogen hebben, omdat je op grotere afstand dan voorheen, de stelling moet bekijken.

Daarbij komt dat je zo meer ruimte inneemt in de schaakruimte. Er zullen nu minder schaaktafels kunnen worden geplaatst.

Na afloop geen social talk meer aan de bar. Want we moeten een mondkapje op hebben en afstand houden!

Misschien zie ik het te somber in (ik hoop het).

Het zijn zo maar een paar gedachten. Maar ook wij zullen ons moeten voorbereiden op de tijd na versoepeling (en afschaffing) van de intelligente  lockdown!

Ik nodig alle leden uit om daarover mee te denken.