Hoe heurt het bij het schaken.

Ook bij het schaken kan je je niet als een pummel gedragen. Er zijn regels, al dan niet geschreven, waar je je aan moet houden.

Bijvoorbeeld:

Voor de wedstrijd begint, geef je elkaar de hand, zeg je je naam en wens je je tegenstander een fijne partij toe. Nou heb ik wel eens meegemaakt, dat mijn tegenstander uitgebreid aan het genieten was van een ‘frikandel speciaal’, compleet met uitjes, mayo, ketchup en mosterd. Niet alleen zijn mond zat vol met eten, maar óók zijn vingers. Hij gaf mij een ferme vette hand en besmeurde de stukken en schaakklok meteen combinatie van sausen. Niet doen dus, zo hoort het niet!

Niet snuiven, fluiten, zingen of overdreven wiebelen tijdens de partij. Dit is heel irritant voor je tegenstander en de mensen die vlak bij je zitten. Je hoort je zowiezo rustig te houden en niet te veel te praten. Tijdens de wedstrijd tegen Caissa 6 op dinsdag 8 oktober zat schuin tegenover mij een man die constant zijn neus zat op te halen. Heel vervelend en afleidend. Waarschijnlijk had hij het zelf niet in de gaten.

Je mag pas remise aanbieden als je zelf een zet hebt gedaan. Het is niet gepast als je na elke zet remise vraagt.

Bij verlies geef je je tegenstander een hand en feliciteer je hem of haar. Ook bij remise geef je elkaar een hand. Je hebt dus best regelmatig lichamelijk contact bij het schaken!

Als je naar een partij van een ander kijkt, is het ongepast om commentaar te leveren. Voorzeggen is helemaal uit den boze! Ook als ouder kan het echt niet om zetten voor te zeggen! Als een vlag gevallen is, mag je dat als toeschouwer niet opmerken. De schakers moeten er zelf opletten!

Zo zijn er best wel een aantal dingen waar je op moet letten. Meestal gaat het allemaal vanzelf, want de meeste kinderen zijn netjes opgevoed en voelen zelf aan wat gepast of ongepast is.

Wat echt niet kan, heb ik helaas zelf een keer gedaan. Ik verloor van iemand , die zwakker schaakte dan ik en mij ging uitlachen. Ik werd zo boos dat ik het hele schaakbord met stukken door de kamer wierp en woedend wegbeende. Ik schaam me er nog voor!

Lizet.