“Houdini-act” van ons TWEEDE TEAM

Woensdag 17 mei speelde ons TWEEDE in dit seizoen zijn laatste wedstrijd. En wat voor wedstrijd! Het was “erop of er onder”. Ze stonden onderaan in de tweede klasse B met 2 matchpunten, samen met VAS 4. De thuiswedstrijd tegen Isolani 1 was óók voor de tegenstander van belang. Want Isolani kon kampioen worden en daardoor promoveren naar de 1e klasse!

Voor aanvang van de wedstrijd werd een tactische opstelling gekozen door non-playing captain Roger Mehra. En dat had naar later bleek succes!
Good-old Bé Keizer won als eerste zijn partij na ruim een uur; ondanks dat hij na de opening een stuk verloor slaagde hij er in zijn tegenstander mat te zetten.
En ook Michiel Bouwman en Joep Heldoorn (wat zijn beiden de laatste weken in vorm!) wonnen hun partij.

David Spaan, die inviel omdat Ronald Marcelis door familieomstandigheden was verhinderd, speelde een spannende partij; uit de analyse na afloop bleek dat hij een winstkans (mat in drie) had gemist.  Vaste teamspelers Arno Lust en Perry Koopmans verloren beiden pas na een enerverende partij; dat was geen schande, want hun tegenstanders hadden 200 ratingpunten meer.

Bas Bos – net op tijd teruggekeerd uit Indonesië – speelde een plus-remise en toen uiteindelijk Lizet Borowski (wat een vrouw!) – onder grote belangtelling – na een zenuwslopende partij ook remise speelde, was de stand 4-4 en werd dus een gelijkspel uit het vuur gesleept.

Hierna was iedereen blij! Isolani omdat het kampioen werd en ons TWEEDE (met de laagste gemiddelde rating in zijn klasse) omdat het zich wist te handhaven (omdat VAS 4 had verloren).

Het is te hopen dat ons TWEEDE zich volgend seizoen eerder in veiligheid speelt. Want wederom een “houdini-act” in de laatste ronde (vorig seizoen namelijk ook) is niet goed voor onze zenuwen en het loopt (wellicht) een keer verkeerd af………..

1 gedachte over ““Houdini-act” van ons TWEEDE TEAM”

  1. Ik had het genoegen om na de wedstrijd met David zijn partij te mogen doorspreken. Als ik me niet vergis was na
    1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. c3 e6 4. g3 b6 5. Bg2 Bb7 6. O-O c4 7. Qc2 g5 8. d3 cxd3
    9. Qxd3 g4 10. Nd4 Ne5 11. Qd1 Ba6 12. Re1 Qf6

    de zet van wit 13. Qa4. Tijdens het doorspreken vertelde David over het idee Nd3. Deze op het bord gevaarlijke zet (door namelijk de dreiging op f2 waar niet makkelijk tegen te spelen is en bij de kleinste fout inderdaad een mat in 3 te vinden is), wat ook aardig wat tijd van ons heeft genomen om door te spreken, wordt door de engine weggezet als geen probleem. Namelijk na … Nd3 14. Te2 kan of Nxc1 worden gespeeld of het mooie tactische Nc5 met een dubbele aanval op dame en toren. Na 15. Qc2 vindt de engine dat de ruil Bxe2 (waarbij een loper voor een toren wordt geruild) geen probleem is voor wit.

    Zelf denk ik dat als David dit op het bord had gespeeld zijn tegenstander de loper toren-ruil niet als prettig had ervaren, als hij het had gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *