In memoriam Eb Jansen

Tot ons verdriet hebben wij deze week het oudste lid van onze vereniging verloren. Op 18 augustus 2021 is Eb Jansen in zijn slaap overleden: hij is 92 jaar oud geworden.

Eb Jansen was een rasechte Amsterdammer uit Noord. Hij was een ontwikkeld mens, politiek bewust, een oude communist.

Eb was een gepassioneerd schaker en een goede schaker. Hij is ruim 60 jaar lid geweest van een schaakclub. Eb was sinds september 2017 lid van De Volewijckers. Voor hij lid werd van onze club is hij onder meer lid geweest van de schaakverenigingen TOZ (Tuindorp Oostzaan) en Nieuwendam.

Hij was een prettig mens, sociaal. Een levensgenieter. Na afloop van zijn klassieke partij speelde hij vaak nog een vluggertje onder het genot van een glaasje rode wijn.

Eb heeft ruim 2 jaar op onze club geschaakt, sinds september 2017. Hij was een trouwe bezoeker van onze clubavonden, samen met Has, zijn zoon.

In het seizoen 2018/2019 heeft hij (als invaller) nog 2 externe competitie wedstrijden gespeeld in ons 2e team (resultaat: ongeslagen 1,5 punt). In het seizoen 2019-2020 (hij was toen 90 jaar) heeft hij zijn laatste officiële partijen gespeeld (7 partijen in onze interne competitie). Zijn laatste partij op 13 november 2019; hij won toen van Willem Spaan, toen ons op één na oudste lid.

De laatste jaren ging zijn gezondheid steeds verder achteruit. Hij kreeg steeds meer last van benauwdheid als gevolg van longemfyseem. Hierdoor was hij na het opheffen van de corona-beperkingen niet meer in staat om naar de club te komen. Maar hij wilde lid blijven, onlangs gaf hij aan dat hij ook het komende seizoen lid van onze club wilde blijven.

Het heeft helaas niet zo mogen zijn.

Wij wensen de achterblijvende familie, waaronder zijn vrouw, dochter en zoon Has, veel sterkte en kracht toe bij het verwerken van dit verlies.

In besloten kring zal door de naaste familie afscheid van hem worden genomen.

 

1 gedachte over “In memoriam Eb Jansen”

  1. Eb is met z’n geheel eigen manier van humor en sociale omgang een absoluut verlies voor de vereniging, maar natuurlijk nog veel meer voor zijn familie. Ik beperk me even tot de mensen die ik persoonlijk ken, Ton en Has heel veel sterkte en Has kom zo gauw mogelijk weer schaken, zodat je weer onder ons bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *