JEUGDAFDELING

Aan deze tafel krijgen kinderen van 5 en 6 jaar een kwartiertje les van “juffrouw Lizet” en maken ze opgaven in hun ‘stappenboekje if op de I-pad die ze van de club mogen gebruiken. 

Schaakvereniging De Volewijckers is op 1 mei 2019 met een jeugdafdeling gestart!

Wil je (beter) leren schaken? Als je nog helemaal niet kunt schaken kun je het op de club leren. Maar ook de meer ervaren jeugdschaker hebben wij veel te bieden.

Neem dan contact met op onze jeugdleider David Spaan voor een proefles, tel. 06-38669207. Of kom gewoon eens langs op de clubavond (woensdag). Je mag een paar keer vrijblijvend meedoen. Als je nog een beginner bent is het wel handig om vooraf even contact op te nemen want dan kan David een tijdelijke Chessity account voor je aanmaken die je nodig hebt bij je proefles.

De clubavond voor de jeugd is op woensdagavond van 18.30 – 19.45 uur.

Wij gebruiken de populaire “stappenmethode”, een lesmethode die aanbevolen wordt door de schaakbond (de KNSB).

Meester David en Juf Lizet geven op zolder les aan de beginners totdat ze ‘stap 1’ beheersen. De schakertjes krijgen een abonnement op de schaakwebsite Chessity waarmee ze spelenderwijs de beginselen van het schaken leren. Op de club gebruiken we hiertoe een I-pad maar je kunt ook thuis oefenen op bijvoorbeeld een laptop. Natuurlijk schaken we ook veel potjes op een echt schaakbord.  Dobbelschaak en weggeefschaak zijn favoriet. Kinderen die de eerste beginselen beheersen krijgen een ‘opstapje 2’ werkboek aan de hand waarvan de leraren lesgeven en controleren of de lesstof begrepen is. Is dit werkboek uit dan kun je mat zetten, rokeren en slim aanvallen. Het is tijd voor de overstap naar de echte schakers in de benedenzaal.

In de benedenzaal krijgen de gevorderde jeugdleden les van meester Roger, meester Robert Jan en analist Matteo. De leerlingen gaan op hun eigen tempo door de leerstof van ‘stap 2’ en ‘stap 3’. Deels aan de hand van werkboeken en deels via oefeningen op I-pads. De uitleg is veelal individueel en het begrip wordt gecontroleerd door het nakijken van de gemaakte opgaven. Met een volgsysteem houden we bij hoe ver de leerlingen zijn. Daarnaast zijn er ook allerlei praktische oefeningen (matzetten, eindspelen, openingen) en worden bepaalde onderwerpen groepsgewijs onderwezen. Matteo bespreekt de competitiepartijen van de jeugd.

De lesavonden beneden worden afgewisseld met competitieavonden. Tijdens een competitieavond speelt een jeugdlid een match tegen een ander jeugdlid. De uitslagen houden we bij met een computerprogramma en de stand wordt op dezelfde avond nog op het web gepubliceerd. De winnaar van deze competitie kronen we aan het eind van het jaar tot jeugdkampioen en ook voor de andere deelnemers zijn er prijzen te winnen.

We doen met 2 teams mee aan de jeugdcompetitie van de SGA. Dat is de regionale schaakbond. De teams nemen het op tegen andere jeugdclubs in de regio. Altijd superspannend en je kunt de uitslagen en tussenstanden volgen op de site van de bond.

De contributie bedraagt voor een heel seizoen (tot en met juni 2023) € 90,–; voor een tweede of derde kind uit een gezin wordt € 20,– reductie verleend. Ouders die een stadspas (met groene stip) hebben kunnen een aanvraag voor vergoeding van de contributie indienen bij het Jeugdsportfonds. Neem dan vooraf contact op met onze secretaris Frans Reitema (tel.06-34734947), die regelt het dan.