JEUGDAFDELING

Schaakvereniging De Volewijckers is op 1 mei 2019 met een jeugdafdeling gestart! De clubavond voor de jeugd is op woensdagavond van 18.30 – 19.45 uur.

Wil je leren schaken of zelfs nog beter leren schaken?

Neem dan contact met op ons en meld je via het aanmeldformulier aan voor een proefles.  Je mag 2 keer vrijblijvend meedoen. Als je nog een beginner bent krijg je nadat je je met het formulier hebt aangemeld, een tijdelijke Chessity account die je nodig hebt bij je proefles. Wij gebruiken voor de lessen de populaire “stappenmethode”, een lesmethode die aanbevolen wordt door de schaakbond (de KNSB) en ook in veel andere landen wordt gebruikt.

Beginnende jeugdleden

JeugdafdelingMeester Hans en Juf Lizet geven in de bovenzaal van het Anker les aan de beginners totdat ze ‘stap 1’ beheersen. De schakertjes krijgen een abonnement op de schaakwebsite Chessity waarmee ze spelenderwijs de beginselen van het schaken leren. Op de club gebruiken we hiervoor een I-pad maar je kunt ook thuis oefenen op bijvoorbeeld een laptop. Natuurlijk schaken we ook veel potjes op een echt schaakbord.  Dobbelschaak en weggeefschaak zijn favoriet. Kinderen die de eerste beginselen beheersen krijgen een ‘opstapje 2’ werkboek. Dat is het boek dat de leraren gebruiken bij het lesgeven en controleren of de lesstof begrepen is. Is dit werkboek uit dan kun je mat zetten, rokeren en slim aanvallen. Het is tijd voor de overstap naar de echte schakers in de benedenzaal.

Gevorderde jeugdleden

In de benedenzaal krijgen de gevorderde jeugdleden les van meester Roger, meester Robert Jan en analist Matteo. De leerlingen gaan op hun eigen tempo door de leerstof van ‘stap 2’ en ‘stap 3’. Deels aan de hand van werkboeken en deels via oefeningen op I-pads. De uitleg is veelal individueel en het begrip wordt gecontroleerd door het nakijken van de gemaakte opgaven. Met een volgsysteem houden we bij hoe ver de leerlingen zijn. Daarnaast zijn er ook allerlei praktische oefeningen (matzetten, eindspelen, openingen) en worden bepaalde onderwerpen groepsgewijs onderwezen. Matteo bespreekt de competitiepartijen van de jeugd.

De lesavonden beneden worden afgewisseld met competitieavonden. Tijdens een competitieavond speelt een jeugdlid een match tegen een ander jeugdlid. De uitslagen houden we bij met een computerprogramma en de stand wordt op dezelfde avond nog op het web gepubliceerd. De winnaar van deze competitie kronen we aan het eind van het jaar tot jeugdkampioen en ook voor de andere deelnemers zijn er prijzen te winnen.

Jeugdcompetitie
We doen met 3 teams mee aan de jeugdcompetitie van de SGA. Dat is de regionale schaakbond. De teams nemen het op tegen andere jeugdclubs in de regio. Altijd superspannend en je kunt de uitslagen en tussenstanden volgen op de site van de bond.

Contributie 
Als je wilt weten hoe het zit met de contributie, de voordelen en het lidmaatschap, kijk/klik dan hier Schaakvereniging De Volewijckers, Amsterdam Lidmaatschap en contributie |   Je kunt ook altijd van tevoren bellen met de secretaris. Zijn naam is gewoon Frans. Hij kan je van alles vertellen over de Jeugdafdeling.

Integriteitsbeleid
In het menu is onder het kopje Regels onder meer  het integriteitsbeleid opgenomen. Dat staat ook in de voet van deze bladzijde.