Toernooi Info

Een goede schaker wordt je door veel te spelen en af en toe een les. Maar veel spelen is het belangrijkst en bovendien leuk en spannend!

Bijna elke maand zijn er wel 2 of 3 jeugdtoernooien in Amsterdam. Alleen in de zomermaanden zijn er minder. Er zijn verschillende soorten toernooien, hier een overzicht:

Typen jeugdtoernooien

 • Chess League en Keysercup toernooien. Dit zijn laagdrempelige toernooien voor jonge beginnende schakers. Zodra je de regels kent kun je meedoen. Sommige kinderen willen eerst beter worden voordat ze aan deze toernooien meedoen. Dat is de wereld op zijn kop: door mee te doen wordt je juist beter. Er zijn ook groepen voor sterke schakers dus iedereen kan meedoen. Kijk op de toernooiagenda voor de exacte data en de inschrijfgegevens.
 • Grand Prix toernooien. Dit zijn toernooien georganiseerd door schaakclubs. Het officieel een circuit met een eindstand. Onze club organiseert jaarlijks zo’n toernooi: “GP De Volewijckers”. Dit zijn de ideale toernooien om aan je rating te werken want er doen altijd veel sterke clubspelers mee. Ook deze toernooien zijn open voor iedereen: je hoeft geen bondslid te zijn. Kijk op de toernooiagenda voor de exacte data en de inschrijfgegevens.
 • Basisscholen Kampioenschap. Dit is een jaarlijks evenement waarin teams van de diverse basisscholen het tegen elkaar opnemen. Altijd een van de hoogtepunten van het seizoen. De Volewijckers organiseert de voorronde van Noord. Op de meeste scholen organiseert een schaakmeester of een enthousiaste leerkracht de teams. Soms heb je pech en moet je zelf een team organiseren.
 • Officiële kampioenschappen. Dit zijn regionale of landelijke toernooien georganiseerd door de schaakbond voor haar leden. Hier kun je kampioen van Amsterdam of zelfs kampioen van Nederland worden. Als je lid bent van een schaakclub ben je automatisch ook lid van de bond en mag je meedoen. De belangrijkste jeugdkampioenschappen zijn:
  1. Pupillenkampioenschap (t/m 9jaar)
  2. Persoonlijk kampioenschap E categorie (PK-E, t/m 10 jaar)
  3. Persoonlijk kampioenschap D categorie (PK-D, t/m 12 jaar)
  4. Persoonlijk kampioenschap C categorie (PK-C, t/m 14 jaar)
  5. Team kampioenschap E categorie (TK-E)
  6. Team kampioenschap D categorie (TK-D)

Tijdens de officiële kampioenschappen en competities spelen we in het shirt van de Volewijckers. Dit shirt krijg je in bruikleen van de club. Onze secretaris kan dit shirt voor je regelen of je van een grotere maat voorzien.