KNSB team boekt eerste overwinning

Zaterdag 4 november speelden De Volewijckers opnieuw in de sfeerrijke zaal van Het Baken aan het Purmerplein. De bezoekers van HWP 4 uit Haarlem bestonden naast spelend teamleider Koos Stolk, al sinds mensenheugenis trouwe medewerker op het Bondsbureau, uit vooral jongere spelers die volop in ontwikkeling zijn. Vandaar dat het op papier grote ratingverschil ( gemiddeld 1683 v.v.. 1397 ) niet al te serieus genomen dient te worden.

Ik weet niet wie er als eerste klaar was, Martin of Louy. Martin speelde tegen een invaller , zag ik op hun lijst. Denk dat Martin niet al te veel moeite heeft gehad met de winst. Louy zette de partij mooi op, met wit en gedurfd en actief. Hij kwam gevaarlijk binnen , tegenstander niet gerokeerd. Helaas ging het ergens mis en verlies. Ik heb goede hoop dat Louy snel leert en zich komende maanden ontwikkeld tot een waardevolle speler. Een speler die al ietsie verder is in zijn ontwikkeling is Gyan de Haan. Hier zijn partij met eigen commentaar. Interessant om de uitleg van zijn plan te volgen. Ook boeiend omdat hij zijn twijfels niet verstopt. Altijd lastig om te kiezen welke zet nou de beste is, soms, ook hier, ga je toch iets anders doen, ook al wil je dat eigenlijk niet. Spoken zien , noemt Gyan het treffend.

Bij de partij van Gyan kun je op een zet klikken om het diagram te zien, dat kun je vervolgens naar de kant van het scherm plaatsen. Zo kun je makkelijk de partij volgen en blijven zien.

Arno bood remise aan, speelde met zwart en de stelling was erg dichtgeschoven. Hun teamleider gaf toestemming om het bod te accepteren, maar de speler dacht beter te staan en ging volop alles op pion h7 richten. Het gevaar bleek uiteindelijk niks in te houden en zo werd het alsnog remise.

Joep en Bas hadden een pittige partij , waarbij lastig te zeggen was welke kant het op zou gaan. Bij Bas leek hij te gaan verliezen , want tegenstander kwam gevaarlijk opzetten met twee verbonden vrijpionnen. maar bij de uitvoering wist Bas hem in de fout te lokken. kassa! Joep zat wel te zuchten dat het niet meezat, maar klasse verloochend zich niet en ook Joep trok aan het langste eind.

Ikzelf speelde ( ook ) tegen een laag gerate speler, maar pas op! Hij truucte er lustig op los! gelukkig kon ik zijn vrijpion neutraliseren en had remise in handen. Alleen liet ik het “eenvoudige plan ” helemaal los toen ik 59….Le6 ?? speelde. Zie hieronder.

 

 

Zo rond 16.15 dachten we dat het wel een vroegertje kon worden. Laatste partij nog was die van Roger tegen Koos Stolk. Roger leek beter te staan wegens zijn prachtige lopers. Ondertussen was er in de keuken een filosofische discussie “Wat is belangrijker in het schaken; goede stukken of goede velden? ” Roger ging snel van iets beter naar veel beter en het leek een kwestie van tijd. dat werd het ook, maar het werd dus een latertje. Op de foto zie je de stelling met Roger aan zet. gewonnen riep iedereen. dat was het objectief ook ( voer de stelling maar eens in! ) Op gegeven moment ziet in ieders hoofd een grote ooooppppssss. het was nietwaar, stelling helemaal remise. wat was er gebeurd? Uiteindelijk kon Koos het toch niet bolwerken en haalde Roger opgelucht adem.

Zo wonnen we dus met 5,5 – 2,5

Volgende match zaterdag 25 november in denksportcentrum , Leiden tegen Philidor Leiden 3.

 

Waar kijkt iedereen naar? Meeste tafels zijn al leeg.

Joep en Bas genieten al van een biertje na hun winstpartijen.

Hogeschool van het eindspel. Hoe loopt dit af?

1 gedachte over “KNSB team boekt eerste overwinning”

  1. Leuke Partij van Gyan.
    Zwart is zich doodgeschrokken van Tf6x en heeft geen gelegenheid genomen voor een reanimatiepoging.

    Jammer van de zelfmoord van Ronald met de loperzet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *