Anekdotes

Pion op D2 hekelt hiërarchie op het schaakbord

Schaakstuk kritisch op ongekozen koning en hokjesdenken

door Jop Eikelboom en Diederik Smit, auteurs op De Speld. 

De pion op D2 wil een einde maken aan de beklemmende hiërarchie op het schaakbord. Hij denkt dat het voor iedereen beter is als de huidige machtsstructuren omver geworpen worden.
“Alle macht is in de handen van een ongekozen koning en een koningin. Samen met een stel ivoren torens maken zij de dienst uit. Ze stellen zich verdekt op en denken alleen aan hun eigen hagje. Voor hen zijn we nog minder dan paarden. Als pionnen worden we al eeuwen naar de slachtbank geleid. Er wordt een spelletje met ons gespeeld.”
Het gevolg is een groot gebrek aan motivatie, betoogt de pion. “Als pion kom je amper vooruit en heb je geen enkele mogelijkheid om je te ontwikkelen. Of je moet helemaal naar het andere kant van het schaakbord lopen, maar dat wordt nergens aangemoedigd. Bovendien, als het misgaat is er nul financiële compensatie voor de nabestaanden. Nul.”
De pion op D2 pleit voor een revolte: “Kijk naar het basketbal. Daar experimenteren ze al veel langer met gelijkwaardigheid. Helaas is het schaken een conservatief wereldje. We zitten vast in hokjesdenken, iedereen denkt veel te zwart-wit.”
Het schaakstuk pleit voor het openbreken van de bestaande structuren. “Als pionier op dit gebied besef ik dat deze processen meestal heel langzaam gaan. Vaak is het een kwestie van twee stappen vooruit en één opzij.”