Verslag Volewijckers – FischerZ , door Frank van der Velpen

Volewijckers 1 levert

U kent vast die voetbaltrainers wel, die na de wedstrijd eigenlijk tot de conclusie komen dat de overwinning door hen komt. Hun strategische keuzes en keuzes van de invallers waren bepalend voor de overwinning. Ik moest daar aan denken na de wedstrijd Volewijckers.1 – Fisher Z .1 Het bepalen van een opstelling is namelijk een sport op zich geworden. Vroeger was het simpel: bij de opstelling zat de persoon met de hoogste rating op bord 1 en zo werd de rij op rating vervolgd, maar dat is niet meer. Nu allerlei partijen te achterhalen zijn op internet ga je niet meer je sterkste speler op bord 1 zetten, want kan weet de tegenstander precies wie hij krijgt als tegenstander en kan zich optimaal voorbereiden. Dus het uitpluizen van de opstelling is een vak apart geworden en zo kwam ik tot de conclusie om niet Cor Croese op bord 2 op te stellen, maar Martin Beugel. Want er bestond de kans op een bye en dan laat de tegenstander het hoogste bord met zwart leeg, in dit geval bord 2.
Tevens is het de taak van de teamopsteller om zoveel mogelijk spelers met een hogere rating dan de tegenstanders op te stellen. Nu is dat dit seizoen niet zo’n probleem voor de Volewijckers.1 want de meeste spelers van het eerste team hebben een hogere rating dan hun tegenstanders, maar dat eist dan ook weer dat er een grote overwinning behaald moet worden. En daar waren de meningen niet altijd positief over. Maar nu de wedstrijd.
We kwamen al snel met 1-0 voor door de bye bij Martin Beugel en ik zal zijn wit-beurt niet rekenen voor de volgende opstellingen. Eigenlijk heeft hij al een vrije beurt gehad voor de rest van het seizoen. En toen was het een lange tijd stil. Op alle borden werd zwaar gestreden.
Opvallend was wel dat op veel borden de ene partij de korte rokade had uitgevoerd en de tegenpartij de lange rokade. Dat is meestal basis voor een gevecht. Fred was niet lekker uit een onorthodoxe opening gekomen en zat tijdens de partij al bezorgd te kijken. Hij had nog een leuk trucje in de hoge hoed, maar zijn tegenstander tuinde daar niet in waardoor het 1-1 werd. Niet lang daarna zorgde Barry met zwart voor 2-1 na een partij met sterk paard tegen zwakke loper. Rustig werd de tegenstander weggezet.
Dat zelfde gebeurde op de borden 3 en 4. Daar was ook sprake van lange rokades, maar daar werd meer gedreigd dan sterk aangevallen. Met behendig stukkenspel kregen Tigran en Cor het betere van het spel en dat wisten ze ook te belonen met een overwinning 4-1 En toen bleven de overige 3 partijen over waarbij het ook mis zou kunnen gaan. Roger was bedrukt uit een slavische opening gekomen, maar had daar wel een pion voor. De tijdnood zou hier wel weer een belangrijke functie kunnen krijgen. Richard stond duidelijk beter, maar de vraag was of hij er wel door zou komen en bij Sanne was een “zweischneidige”stelling ontstaan. Sanne was duidelijk beter uit de opening gekomen, maar zijn aanval leek niet door te zetten. Het probleem bij Sanne was dat hij beter uit de opening was gekomen. Dan wil je op zoek naar de winnende wending, maar als je die niet vindt dan moet je omschakelen. Dat omschakelen kan zijn van koningsaanval naar eindspel, of nog erger: genoegen nemen met remise. Deze omschakeling is heel moeilijk want je blijft meestal volharden in je drang naar de winnende zet. Sanne ging op een gegeven moment wel naar een eindspel toe, maar daar stond hij minder. Het verhaal gaat dat hij op gaf in een remise stelling, wat hij later ook bevestigde.
Stand 4-2 En toen mocht Roger weer met enige seconden op de klok, voor beide partijen, de beslissing brengen. Altijd goed voor een stukje spektakel, maar ook deze keer in ons voordeel 5-2. Richard nam met nog weinig tijd op de klok genoegen met een remise en zo ontstond een 5 ½ – 2 ½ eindstand. Gezien het rating-verschil geen reden om heel tevreden te zijn, maar wel 2 punten. Dus er was geleverd.
Volgende ronde moeten we tegen EsPion. Die hebben ons vorig jaar het kampioenschap gekost, dus weest scherp en belust op revanche. Sanne en ik zijn de volgende ronde op vakantie, dus ik hoop dat de overige spelers wel kunnen. En ik heb al enige invallers op het oog.

1 gedachte over “Verslag Volewijckers – FischerZ , door Frank van der Velpen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *