Vuurwerk van 1e SGA-team: winst met 6-2

Volewijckers-1 levert vuurwerk in SGA

door Frank van der Velpen

Ik heb genoeg titels voor mijn verslag van de wedstrijd Volewijckers.1 – VAS.2 , maar deze titel heeft het uiteindelijk gewonnen.

Ik kwam de speelzaal binnen gelopen en onze voorzitter sprak me aan met de opmerking “ga je vuurwerk leveren vanavond ?” en hij leek het vooral op mij gemunt te hebben. Ook Fred Jungen ging er wel vanuit dat ik zou winnen, dus de druk was optimaal opgevoerd.
Zelf had ik nog geen vuurwerk plannen, mede omdat ik zwart had. Maar uiteindelijk was wel duidelijk dat het 1e SGA-team een vuurwerk-show ging afsteken. Lange tijd bleven de borden bezet en werd er hard gestreden. Simpele overwinningen heb ik niet gehoord. En rond half 11 waren Fred en Tigran er nog niet zeker van of ons eerste wel zou winnen.
Tigran had met wit remise aangeboden in een iets mindere stelling en zijn tegenstander aanvaardde dat dankbaar tegen ons ELO-kanon.
Roger speelde in mijn ogen een onorthodoxe opening met wit, die op een gegeven moment op een Ben-Oni leek, maar wel met h3 en g4. Uiteindelijk werden de wapens neergelegd en was het remise tegen een tegenstander met aanmerkelijk minder ELO-punten. En weer een bewijs dat 100 ELO-punten wel iets zegt, maar zeker niet alles.
Sanne deed wat in het schaken ten strengste verboden is: nemen op b2. Met de bekende uitspraak: nooit nemen met de dame op b2 ook al is het goed.
Dat Sanne uiteindelijk won is geen weerlegging van die uitspraak, maar een teken van hard werken en een beetje geluk. Richard stond dan wel een pion achter, maar kreeg er wel een koningsaanval voor terug en dat bracht ons op 3-1. Doordat deze 2 kwartjes de goede kant op vielen was er geen vuiltje aan de lucht. Martin stond met zwart eerst iets beter en later weer iets slechter waardoor hij met een remise genoegen nam. Door zijn 3 ½ – 1 ½ kon ik de matchwinnaar worden.
Met zwart kwam ik vanuit het slavisch in een soort London System terecht en wit kwam over de h-lijn, maar de computer is achteraf geen seconde onder de indruk geweest. Wit actief op de koningsvleugel en ik actief op de damevleugel. Op die damevleugel won ik 2 stukken tegen een toren en was het vuurwerk aangestoken en maakte ik de 4 ½ – 1 ½

En zo was de winst bereikt met onze kanonnen Cor en Barry nog in de strijd. Volgens mijn informatie stond Cor met zwart op een gegeven moment wel een pion voor, maar zijn tegenstander had daar wel wat compensatie voor. Cor speelde er netjes onderuit en kwam in een toreneindspel terecht, dat zijn tegenstander in een pionneneindspel liet over gaan. Dat pionneneindspel kon Cor zelfs met zijn ogen dicht winnen, maar hij hield ze gelukkig open en won. Barry leek in het middenspel beter te staan, maar kwam er uiteindelijk niet door en moest genoegen nemen met een remise. Zijn tegenstander was de enige Vasser die blij naar huis kon gaan, want remise tegen Barry was rating-technisch een knappe prestatie van hem.
Uiteindelijk 6-2 overwinning en de volgende ronde, 10 januari 2024, is de topper thuis tegen Fischer Z.
Als klap op de vuurpijl bedank ik Frans Reitema, want hij heeft zowel de jeugdafdeling ondersteund als wel het regelen van de spullen voor ons eerste team. Volgende keer zullen
we zelf onze boontjes doppen, want duizendpoot Frans hoeft niet alles te doen.
Alsnog bedankt Frans.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *