Wat zou je doen met Wit in deze stelling? Klikken op deze zin voor diagram, het is niet de Shredder dagelijkse puzzel rechts.

Dit is mijn laatste partij van de 9 gespeelde partijen van het zojuist geëindigde Tata Schaaktoernooi.

Ik zal er een ruimere bespreking aan wijden, maar begin met het aanbieden van deze kleine puzzel. Het thema van mijn artikel zal zijn:

” De kleine genoegens van een verloren partij ”

Graag hoor ik jullie reacties.

Het zou aardig zijn indien jullie GEEN gebruik maken van enig hulpmiddel ?! Die had ikzelf ook niet toen ik achter het bord zat. Ga er maar van uit dat je eigen hersenpan ( en jullie sluimerende talent ) voldoende zijn om je vast te bijten in deze stelling.

 

4 gedachten over “Wat zou je doen met Wit in deze stelling? Klikken op deze zin voor diagram, het is niet de Shredder dagelijkse puzzel rechts.”

 1. Als ik wit zou hebben zou ik denk ik fx96 doen en dromen over mat op f8 of promotie op g8 wellicht gebruikmakend van een dubbelaanval op f7.
  Kan ik de mogelijke zwarte tegen aanval over de g lijn negeren of de zetten Le5 en Pe5
  Bijvoorbeeld:
  1 fxg6 Lxg3 (fxe6; 2 Df3); 2 Lxh6 Txh6; 3 g7 Tg6; 4 Dh5 of is De6 dan voldoende. Bovendien is geen van de eerdere zwarte zetten verplicht.
  Misschien is 2 g7 beter, na Tg8 volgt dan 2. Lh6 en Dh5 stuk terug en druk op f7. Misschien kan de loper ook nog worden teruggewonnen.
  Ik denk dat wit goede kansen heeft.

 2. Ik kan me voorstellen dat je aan f5xg6 heb gedacht. Als zwart dan op g3 slaat, doe jij Le3xh6.
  Th8xh6 kan dan niet, omdat je doorschuift naar g7.
  Ik ben benieuwd hoe het is gegaan!

 3. Midden in een verbouwing toch even naar jouw schaakstelling gekeken.
  Als wilde schaker zou ik slaan op g6.
  Het paard op g3 “hangt”.
  Ach, een paardje meer of minder … wie maalt erom?
  Indien zwart inderdaad het paard slaat, lijkt het me wel aardig om eerst het zwarte paard op h6 te slaan. Zwart kan natuurlijk terugnemen met zijn toren. Toch lijkt me toren f7 dan wel leuk. Je dreigt dan ook nog met dame f3, waarbij ook de loper op g3 wordt aangevallen, maar na pion g7 wordt het dan voor zwart wel penibel, Natuurlijk heeft zwart ook nog wel wat zetjes. Maar Dame e6 of Pd8 of Pe5 lijken me dan toch te laat te komen.
  Maar goed, ik moet weer verder met de laminaatvloer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *