Wat is een “Schwindel ” ook alweer? EsPion doet weer moeilijk.

VERSLAG VAN EEN WEDSTRIJD, waar ik gelukkig niet bij was. Door Frank van der Velpen, en zijn interim-coach.

 

Ik had het in de voorgaande wedstrijden al opgemerkt. Als teamleider loop je langs de borden tijdens de wedstrijd en je ziet vele stellingen waarbij het kwartje beide kanten op kan vallen.

En je weet: er komt een wedstrijd  waarbij meerdere kwartjes de verkeerde kant op zullen gaan vallen. Gelukkig heb ik dit onderwerp al een paar keer aangehaald en op de wedstrijddag dat het grotendeels gebeurde was ik in Egypte op vakantie. Mijn hart is dankbaar.

Van mijn souffleur heb ik begrepen dat het op een gegeven moment een gespeelde wedstrijd was met een makkelijke winst voor Volewijckers. Hoe het precies gegaan is weet ik natuurlijk niet, want ik was er niet bij, maar als ik mijn voorstellingsvermogen even lekker laat gaan stonden we al snel met 3-1 voor.

Winst Barry en Martin en nette halfjes van Tigran en Robert Jan met zwart. Roger zal gedacht hebben: de rest staat stukken beter, dus ik neem een halfje  3 ½ – 1 ½  en nog maar 1 winstpartijtje. Appeltje eitje. Martin liep rustig rond en wacht op wie als eerste de 4 ½ maakt.

En dan gebeurt waar mening teamleider nog voor bij de psycholoog loopt: op alle 3 de borden gaat het mis. Wat er precies mis gegaan is weet ik natuurlijk niet, maar ik kan me voorstellen dat er een stuk opeens verloren ging. Een van de spelers wilde de partij mooi tactisch beeindingen en er zat een lek in de combinatie. In gewonnen stelling door de klok gegaan lijkt me niet, anders had mijn souffleur dat zeker wel gemeld, maar opeens leken we op een

3 ½ – 4 ½ nederlaag af te stevenen. Zou die onderaan bengelende Espion ons weer de titel gaan kosten ?!  Op alle resterende borden vielen de kwartjes de verkeerde kant op. O, wat ben ik blij dat mij dat bespaard gebleven is. Terwijl dit drama plaats vond zat ik niets vermoedend rustig aan de kamelen-steak. En ja hoor, het drama leek zich te voltrekken: Cor en Jan konden opgeven en een stand van 3 ½ – 3 ½ kwam op de borden. De leden van Espion in opperste extase. Zou Richard er nog 4 – 4 van kunnen maken hoopten de Volewijckers.

En toen, ja en toen, viel het laatste kwartje de goede kant op: de Schwindel van Richard !!

Het grote mysterie van schaakclub de Volewijckers voltrok op de avond van 19 februari 2024.

Het zal de geschiedenis in gaan als “De Schwindel van Richard” en hopelijk zal hij ons daar ooit van op de hoogte brengen, maar door de schwindel van Richard werd er toch nog gewonnen met 4 ½ – 3 ½.

Ik had aan Martin wat specifiekere zaken kunnen vragen, maar dan was ik toch een beetje bij de wedstrijd aanwezig geweest. De persoonlijke resultaten kloppen en de dramatische nederlagen van Cor en Jan kloppen. Dat Richard eerst “ïets minder stond” en met een schwindel won klopt ook, dus de essentie van mijn verhaal blijft staan. De titel had ook kunnen zijn:

Volewijckers.1 komt met de schrik vrij, maar dat had ik al eens eerder gebruikt.

 

P.S.: Schwindel is een duits woord voor zwendel. Bij het schaakspel betekent dit:

Je staat verloren, maar je probeert je tegenstander een loer te draaien. Als hij

“daarin tuint”is de schwindel gelukt. In feite praten we alleen over een schwindel

als de schwindel gelukt is, zoals bij Richard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *